Motivation: Ved du egentlig hvad du vil?

Er du motiveret for at bevæge dig væk fra noget, eller er du motiveret for at bevæge dig hen imod noget? Hvilken af de to retninger styrer din adfærd i dagligdagen? ? Din chance for at lykkes med det du vil, bliver større, når du flytter dit fokus og motivation.

Motivation er en utilregnelig, vidunderlig, stærk og til tider vanskelig størrelse. Den kan komme i bølger, og vi kan ikke altid forudse hvornår den kommer og går. Men for at skabe forandringer, er det nødvendigt at vi kigger lidt nærmere på den.

Som udgangspunkt kan det komme to steder fra: Enten er du motiveret for at komme væk eller slippe for noget, eller også er du motiveret for at opnå eller komme hen imod noget.

I min praksis som coach kalder jeg det at være “væk fra-motiveret” eller “hen imod-motiveret”.

Kroppen i sparefunktion

Forskellen på de to retninger kan umiddelbart forekomme så enkel, og gør en verden til forskel når vi arbejder med dem i praksis. Vores hjerne er nemlig ikke altid vores bedste ven.

Som en del af vores overlevelsesstrategi som art, er vores systemer indstillet på “sparefunktion”. Vi har i årtusinder og mere end det, haft behov for at spare på vores energi, for at kunne overleve de kolde vintre og være klar til at bruge vores begrænsede energi i situationer, hvor der var behov for det. Simpelthen for at overleve.

På utroligt mange måder har vi udviklet os, men en del af vores hjerne er stadig indstillet på samme frekvens, som da vi løb rundt på savannen og jagtede mamutter. Hjernen passer stadig på os, og vil gerne hjælpe os til at spare på vores energi og holde kroppen i live længst muligt.

Rigtig smart. Bare ikke når vi skal op ad sofaen i 2021.

Derfor er det interessant at undersøge det spørgsmål, som indlægget her startede med: Er du motiveret for at bevæge dig væk fra noget, eller er du motiveret for at bevæge dig hen imod noget? Hvilken af de to retninger styrer din adfærd i dagligdagen?

Vær konkret

Jo mere bevidst og konkret du kan blive på din motivation, jo større chance har du nemlig for at holde fast i processen, når hjernen forsøger at “hjælpe” dig på vej og spare på energien i den bløde sofa.

Hjernen har nemlig brug for et så enkelt og konkret billede som muligt, for at kunne hjælpe dig med at sørge for at du bruger din energi i den retning, som der giver mening for dig i forhold til dit mål.  Jo mere tydelig du kan blive overfor dig selv omkring din motivation og din målsætning, jo nemmere er det for din hjerne at arbejde med dig, og for dig at designe en adfærd, hvor dine ressourcer bruges målrettet.

For det, du fokuserer på, er der hvor din energi allokeres. Jo mere tydelig du kan blive overfor dig selv og din hjerne, jo større chance har du derfor for at lykkedes med det.

Og vi snakker virkelig konkret – som i langt mere specifik, end du måske umiddelbart tror. Det er nemlig oftest de små skridt det gør den største forskel. Men det er en anden snak om betydningen af de små vaner og rutiner i hverdagen, som du får et skriv om her på bloggen en anden dag.

Øvelse: Din motivation

Vi skal have noget praksis på. I første omgang er derfor her øvelsen til dig: 

  • Hvis du er motiveret for at komme væk fra noget, hvad er det så du gerne i stedet vil have? Hvad er alternativet, til det, du ikke vil have? Det lyder umiddelbart simpelt, men kan være en lidt vanskelig manøvre, hvis man er vant til at tænke modsatrettet. Se det som en ny sti, du er ved at begynde at træde. I begyndelsen er den utydelig, men jo mere bevidst du blive om at du har mulighed for at vælge den istedet for den vej du plejer at bruge, jo mere tydelig bliver den for dig, og jo nemmere bliver den at vælge. Tænk over det, og når du har fundet frem til det, du gerne vil – gå så til næste punkt.

  • Hvis du er hen imod-motiveret, hvad er så helt præcis dit mål?  Vær super konkret, sørg for at det er positivt, og hjælp din hjerne med at vide hvad det er I arbejder for at opnå. Skriv det ned, tegn det, mal det eller hvad der nu virker for dig, og lad gerne billedet udfolde sig og forme sig over de næste dage. Vær så tydelig omkring målet som du kan. Så hjælper du dig selv med at lykkes.

I næste blogindlæg får du mere viden omkring det med målsætning, og hvordan du kan arbejde videre med processen.

Vil du hellere gå direkte i gang med dit eget mål eller din egen proces, har du lige nu mulighed for at booke 3 sessioner til 1 sessions pris – normalpris 2700 kr, lige nu 900 kr. for alle 3 sessioner. Læs mere om coaching hos LifeDesign lige her

Hvis øvelsen vækker nogle tanker eller spørgsmål hos dig, vil jeg meget gerne høre fra dig. Skriv gerne en kommentar herunder, eller skriv til mig på kontaktlifedesign@gmail.com.


Baggrunden for dette indlæg

Den bløde: Der er mange diskussioner indenfor adfærdsdesign omkring betydningen af motivation i forhold til adfærd. Motivation er ofte en utilregnelig størrelse som komme og går, og vi kan derfor ikke overlade ansvaret helt og holdent til den. Men grundlæggende kan vi arbejde med den som en vejviser, hvilket dette indlæg er et ydmygt forsøg på at hjælpe dig til.

Den hårde: Jeg er uddannet coach fra Sofia Manning, har en bachelor i innovation og entrepreneurship og skrevet speciale indenfor adfærdsdesign. I mange år har jeg arbejdet i det private erhvervsliv som koordinator, projektleder og kommunikation, og tilbyder i dag i min virksomhed LifeDesign fysiske og online coachingsessioner, yogaundervisning og om sommeren undervisning i Stand Up Paddle og SUP Yoga. Du kan læse mere om min baggrund her